keskiviikko 15. elokuuta 2012

On onni omistaa kiva hevonen

Kuinka moni meistä sanoo käsi sydämellä, että se oma kopukka on oikeasti kiva eläin? Kyllä minäkin sanon ja sanoin, mutta jestas sentään kun yksi päivä se oikeasti iski päin silmiä - yksi hevosistani on lähes täydellinen.

Jokainen määrittelee toki itse millainen on "kiva" hevonen ja mitä sille annetaan anteeksi. Kuitenkin oma määrittelyni menee suunnilleen kolmesta viiteen kategoriaan:

1. Sietokyky ja sopeutuminen
Kivan hevosen voi viedä kisoissa uuteen karsinaan. Se ei mekkaloi, huuda, hajota paikkoja tai saa hirveää kohtausta asiasta. Se jää rauhassa sinne, chillailee ja syö vähän heinää.
Kiva hevonen kestää ties mitä. Kyytiin voi heittää uusia kuskeja ilman hirveää showta tai pukkikohtausta. Kivalla hevosella voi myös mennä ilman satulaa (tosta noin vain) ja sen kanssa voi mennä maastoon. Tai kentällä voi kaikki muut hevoset säikähtää ja Kiva heppa vain vähän saattaa säpsähtää - mutta silloinkin vain sen jalat menevät haaraan ja sitten tilanne onkin jo ohi.

2. Käsiteltävyys ja käytös
Kivaa hevosta on kiva käsitellä. Sen kanssa esimerkiksi traileriin meno on yksi helppo arkirutiini minkä voi toteuttaa vaikka kahdestaan hepan kanssa. Näyttää kopin ja heppa kävelee sisälle. Tai klippaus toteutuu vapaana käytävällä. Ja vaikka hevonen olisi yksin tallissa, se seisoo siellä hiljaa ja tyynen rauhassa boksistaan seuraa omistajan liikkeitä (vaikka sen ovi olisi täysin auki). Kiva heppa ei tietenkään pure tai potki. Ikinä. Se mielummin vaikka syö ruokakuppinsa kuin vahingoittaa ihmistä. Myös kilpailupaikoilla hevonen käyttäytyy kiltisti ja rauhallisesti ja esimerkiksi pelkästään paikallaan hiljaa seisominen on hyvin haastavaa joillekin (lukekaa, meillä tasan tämä yksi osaa seistä kisapaikoilla!).

3. Ratsastus
Kivalla hepalla ratsastus on mukavaa. Se tykkää tehdä asioita joita osaa, ja jaksaa harjoitella uusia. Plussaa toki siitä että heppa on superhyvin koulutettu, mutta jo pelkkä yritteliäisyys ja viitseliäisyys ovat tärkeitä! Ja vaikka kiva heppa pelkäisi jotain, se on niin rohkea että uskaltaa kyllä mennä pelottavan asian luokse ja sitten jo unohtaakin koko jutun.


Mitäs tykkäätte? Onko teillä kivoja hevosia? Itellä on ainakin kaksi käytöshirviötä (oikeasti tosi kivoja, mutta Rowiliin verrattuna....) ja yksi täydellinen ;)

Ainiin, käydään kokeilemassa sunnuntaina yhtä heppaa jos se tulisikin meille, can't wait!

- Laura


ps, katsokaa kuinka soman kuvan löysin Sarasta ja Pirpusta! Tahtoo taas kisoihin!!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti