tiistai 29. heinäkuuta 2014

Hevosen hoito kuumilla keleillä


Koska aihe on ajankohtainen (ulkona varjossa tällä hetkellä +30 astetta...), ajattelin tehdä pienen tekstin hevosen hoidosta hellepäivillä. Tietenkin nyt kyse on meidän "lomalaisista", mutta esimerkiksi viime kesänäkin vielä treenasin hellesäällä.

Meillä hevoset menevät aikaisin aamulla ulos. Viimeistään jokainen elukka on kahdeksalta pihalla. Tähän aikaan ulkona ei ole vielä kovin kuuma, ja hevosilla on hyvä olla. Silti jokaisella (paitsi Outilla) on ötökkäloimi päällä ja ötökkähuppu/ötökkähapsu suojaamassa korvia ja silmiä. Meillä etenkin Rowil reagoi ötököihin, joten sille laitetaan lisäksi ötökkäainetta. Ötökkäloimet ovat vaaleita, ja näin ollen ne heijastavat auringonvaloa poispäin. Lisäksi ötökkäloimet suojaavat ötököiltä, eli hevosten ei tarvitse niin paljon väistellä ötököitä päivän aikaan, eivätkä kuluta siihen voimiaan.

Hevosilla tulisi olla mahdollisuus varjoiseen paikkaan kuumina päivinä, mutta tätä mahdollisuutta meillä ei valitettavasti ole. Jos ulkona on tuskaisen kuuma tai hevonen/hevoset alkavat näyttää nuutuneilta, viedään ne talliin sisälle ja tuodaan takaisin pihalle myöhemmin. Tänä kesänä kuitenkin hevoset ovat viihtyneet hyvin pihalla helteestä huolimatta - Outi jopa tänään aamulla laukkasi huvikseen vartin verran ympäri laidunta, eli ilmiselvästi se ei paljoa kärsi.


Helteellä suurin vaara on lämpöhalvaus. Lämpöhalvaus voi esimerkiksi ilmetä hevosen "pyörtymisenä". Me olemme onneksi välttyneet siltä, mutta on hyvä tietää mitä tulee tehdä lämpöhalvauksen kohdatessa. Hevonen tulee viilentää kokonaan tehokkaasti, antaa suoloja ja viedä viileään talliin. Jos hevonen ei virkisty, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Ruokintaa kannattaa helteillä lisätä jopa ihan normaalia merisuolaa. Tämä ensinäkin janottaa hieman hevosia ja saa ne juomaan, mutta myös normalisoi suolatasapainoa.

Kuumalla ilmalla hevosen nestetasapainosta huolehtiminen onkin todella tärkeää. Kuumassa hevonen viilentää itseään hikoilemalla, ja se menettä silloin runsaasti nestettä. Lisäksi nestettä poistuu elimistöstä lannan, virtsan ja hengityksen mukana. Myös imettävä tamma menettää maidontuotannossa jopa kymmeniä litroja nestettä päivässä. Nestehukka voi aiheuttaa ähkyä, ja yli 10% nestehukka on jo kohtalokas. Tämän vuoksi hevosilla tulee olla koko ajan raikasta vettä saatavilla.

Meillä täytetään sangot 2-3 krt päivässä, ja jos hevonen vaikuttaa nuutuneelta, tuodaan sille melassivettä. Hevoset juovat mielummin sangoista, joten niitä kannattaa suosia kesähelteillä myös tallissa. Viime kesänä tästä huolimatta Rowil sai ummetusta (eli siis lievää ähkyä). Hoidimme tilanteen kävelytyksellä, parafiiniöljyllä ja vedellä. Heti kun ummetus lakkasi, joi hevonen valtavat määrät vettä.

Kuljettaessa tulee huolehtia hevosen viileydestä ja nestetasapainosta, sekä suolatasapainosta. Traileri helposti muuttuu pieneksi saunaksi, ja sinne olisi hyvä hommata lämpömittari jotta tietäisi paljon siellä on lämpöä. Jos asteet nousevat sitten järkevän yläpuolelle, olisi hyvä pysähtyä varjoiseen paikkaan vähän kävelyttämään hevosta.

Kun hevosta liikutetaan, tulisi valita mahdollisimman viileä ajankohta. Jos tätä mahdollisuutta ei ole, tulisi treenin olla mahdollsimman rento eikä hikeen asti kannata ratsastaa. Joskus kuitenkin kilpailut ovat kuumalla kelillä, ja silloin mukaan tulisi varata vettä (+melassisiirappia), elektrolyyttia ja vaikkapa pyyhkeitä. Pyyhkeet kastellaan ja laitetaan hevosen kaulalle ja selkään mahdollisimman viileinä. Toki myös suorituksen voi peruuttaa, jos tuntuu ettei hevonen jaksa.

Myös ratsastajan tulee huolehtia omasta nesteytyksestään. Olen löytänyt ehdottoman lempparijuomani (crowmoorin lisäksi hehe...), joka on kivennäisvettä ja mehukattimehua. Mehukattia laitetaan siis ihan hitusen vain pehmeyttä antamaan, mutta lähinnä juoma on pelkkää kivennäisvettä. Siinä on hieman suolaa ja nesteyttää tehokkaasti. Tänään on juotavaa mennyt yli kaksi litraa kun olen ulkona ottanut aurinkoa. Huomaa heti, että juomisen unohtuessa alkaa päätä särkeä ja silmissä pyöriä - tämän vuoksi itsestä (ja hevosesta) on ehdottomasti pidettävä huolta!

- Laura

pst,
Lähteet (muu kuin oma pää!). Kannattaa lukaista läpi!
http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?tid=284

5 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. haha joo! Mietinkin voiko olla sama taivutusmuoto sanoilla sanka ja sanko, mutta näköjään voi :)

      Poista
  2. no jopAs on syvällinen postaus !! ;) joo juuri näin allekirjoitan kyllä täysin.

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Malja kuulostaa lupaavalle! Ja eikös ookki diippii ;)

      Poista